Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI)

Logo Wilayah Pembangunan Iskandar

Sebagai anak Johor saya berbangga dengan sebuah perancangan baru yang ingin dibuat di Johor iaitu WPI atau Wilayah Pembangunan Iskandar. Wilayah Pembangunan Iskandar (Iskandar Development Region) merupakan koridor pembangunan yang dilaksanakan di Selatan Johor.Koridor ini juga dikenali sebagai South Johor Economic Region (SJER) atau Pembangunan Wilayah Ekonomi Selatan Johor.

Koridor ini ditubuhkan pada 30 Julai 2006.Koridor ini telah bertukar nama kepada Wilayah Pembangunan Iskandar pada 4 November 2006 bersempena nama Sultan Johor, Sultan Iskandar Sultan Ismail.

Tempoh pembangunan kawasan ini adalah sehingga tahun 2025 dan memerlukan kos lebih RM47 bilion untuk menjana pertumbuhan ekonomi sebanyak lapan peratus dalam tempoh lima tahun yang pertama.

WPI juga akan menjadi sebuah pusat pertumbuhan yang terbesar di rantau ini, dikatakan apabila siap keseluruhan kawasan pembangunana menyamai 2 setengah kali ganda keluasan Singapura.

Khazanah Nasional Bhd. akan menjadi pemain utama dalam merealisasikan wawasan itu.

Kewujudan wilayah pertumbuhan seluas 2,217 kilometer persegi itu, yang sebelum ini dikenali sebagai Wilayah Pembangunan Ekonomi Selatan Johor (SJER), diyakini mampu menarik firma besar bertaraf antarabangsa menjalankan perniagaan di situ.

Pembangunan itu merangkumi lokasi segi tiga di antara Lapangan Terbang Antarabangsa Senai di utara, Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) di barat daya dan Pelabuhan Pasir Gudang (PPG) di tenggara.syarikat milik kerajaan (GLC), seperti Khazanah Nasional dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan membuat pelaburan tambahan sebanyak RM3.4 bilion lagi dengan melaksanakan beberapa projek strategik melalui Perbadanan Pelaburan Johor Selatan (SJIC).

Berdasarkan pelan pembangunannya, dalam tempoh 10 hingga 15 tahun akan datang, kawasan pertumbuhan ekonomi itu dijangka begitu pesat melalui kepelbagaian bidang.

Antaranya ialah bidang elektrik dan elektronik, petrokimia dan oleokimia, pemprosesan makanan dan pertanian, perkhidmatan logistik serta pelancongan di samping perubatan dan kesihatan, pendidikan, kewangan serta industri kreatif.

Keunikan WPI juga dilihat berdasarkan pembangunan sedia ada seperti pembangunan bandar pesisir pantai Teluk Danga, Bandar Nusajaya, kawasan perindustrian Pasir Gudang dan Kompleks Kastam, Kuarantin dan Imigresen (CIQ) dengan projek-projek pembangunan yang baru.

Projek Pembangunan Nusajaya, sebuah bandar bertaraf dunia terbesar di Asia Tenggara juga termasuk dalam WPI.

Advertisements  Tinggalkan Jawapan

  Please log in using one of these methods to post your comment:

  WordPress.com Logo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

  Twitter picture

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

  Facebook photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

  Google+ photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

  Connecting to %s


 • Februari 2007
  I S R K J S A
      Apr »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • Top Clicks

  • Tiada
 • Top Posts

 • eisham Bookmark


%d bloggers like this: