Kenapa mesti nama Melayu?

Pernah anda dengar ungkapan “janji melayu”, “tula perangai org melayu”, “aku malu jadi orang melayu” dan banyak lagi ayat-ayat yang keluar dari mulut bangsa melayu tu sendiri mengutuk bangsa dia sendiri! Aku pun tak faham mengapa mesti ada persepsi tersebut dalam diri orang melayu itu sendiri.

Tak bolehkah kita bila seseorang melakukan silap atau salah kita cuma salahkan pada individu tersebut dan bukan nama melayu itu sendiri. Bangsa melayu bukan lemah, dan itu adalah ayat yang kita patut tahu dan semat dalam kepala otak. Kalau kita tengok contoh bangsa lain, pernahkah kita mendengar dorg cakap “haaa.. inila perangai org yahudi!”, “ko ni janji american btol la david” TIDAK!! bukan? kenapa mesti kita nak kondem bangsa kita sendiri? ya kondem.. ayat yang betul dengan perlakuan kita tadi.
Apa kita buat semua tak betul, tapi bila sampai kepada bangsa lain kita puja mereka bagaikan bangsa mereka adalah teramat hebatnya dari bangsa kita yang kita jadi sekarang.

Come on la u guys, bangsa melayu hanyalah terdapat di Asia Tenggara sahaja. kalau ada di tempat lain tu lain cerita ok. Berilah bangsa kita sokongan, amalkan dalam diri kita untuk tidak menyebut lagi ayat-ayat begitu. Kesian kat bangsa kita, kalau tak kita siapa lagi yang nak banggakan. Canadian? British? Cina? Please ok..

Anggapla melayu tu sendiri macam mak ayah kita, kita buat salah itu kesalahan kita. Takkan pulak salah mak ayah kita lak bukan?! Malay Power!


  1. acciaccatura

    Yes, i’ve once said when something bad happened, ‘tak orang melayu, tak selalu begitu. saya melayu dan saya tak begitu’!




Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


  • Februari 2007
    M T W T F S S
        Apr »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728  
  • Top Clicks

    • Tiada
  • Top Posts

  • eisham Bookmark


%d bloggers like this: